EYT Yürürlüğe Girdi

Kamuoyunda Emeklikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen konuyla ilgili olarak yapılan yasal düzenleme Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KANUN
Kanun No. 7438 Kabul Tarihi: 1/3/2023
MADDE 1-
31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 95- Bu maddenin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması için talepte bulunanlardan 506 sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi, 1479 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası, 2925 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi ve 5434 sayılı Kanunun geçici 205 inci maddesi hükümlerine göre yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanırlar. Bu fıkra esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmaz ve geriye dönük hak talep edilemez.

Birinci fıkra kapsamında yaşlılık veya emekli aylığı talebinde bulunarak ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren bu Kanunun geçici 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır. Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, söz konusu sigortalıdan dolayı bu indirimden tekrar yararlanılamaz. Bu fıkrada yer alan indirimden, bu Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan diğer şartlar sağlanmak kaydıyla yararlanılır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından müştereken belirlenir.”

MADDE 2- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 üncü maddesinin beşinci fıkrasının ikinci cümlesi ile geçici 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının dördüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kaynak: Resmî Gazete

REHBER
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından hazırlanan EYT-Rehberi için tıklayınız.

E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU
e-Devlet üzerinden başvuru için tıklayınız.

SGK Tarafından uygulamaya yönelik olarak;
Kanun kapsamında olan ve emeklilik şartlarını yerine getiren sigortalılara Kurumumuzca aylık bağlanabilmesi için işverenleri tarafından işten ayrılış bildirgelerinin verilmesi ve sigortalı tarafından Aylık Ödenek Talep Belgesinin (Tahsis talep başvurusu) SGK'na verilmesi gerekmektedir. Bu süreçte işten ayrılış bildirgelerinin verilmesi için SGK'dan işverenler tarafından veya çalışanları aracılığıyla herhangi bir yasal zorunluluğu bulunmayan "emekli olabilir" ibareli yazılar talep edilmektedir.

Konu ile ilgili olarak 12/10/2018 tarihli ve 30563 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 11/10/2018 tarihli ve 2018/13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde belirtildiği üzere; uzun süren bürokratik işlemlerin önüne geçilmesi ve daha hızlı ve etkin hizmet verilmesi adına SGK tarafından e-devlet uygulaması üzerinden sigortalılara “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü”, "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olurum" ve “Çalışma Hayatım” uygulamaları ile tabi oldukları emeklilik şartları, bu şartları yerine getirecekleri tarihler ve de bu şartları yerine getirip getirmedikleri hakkında bilgiler hizmete sunulmuştur.

Bu itibarla; işverenlerce veya çalışan personellerin SGK'na yönlendirmesi vasıtasıyla "Ne zaman emekli olur", "Emekli olur" ve "Emeklilik şartlarını yerine getirmiştir" ibareli yazıların talep edilmemesi;

Çalışanların beyanlarına istinaden, personelden e-devlet üzerinden sunmuş olduğumuz "Tescil ve Hizmet Döküm Belgesi" ile emeklilik şartlarını ve emeklilik şartlarını yerine getirdiğini gösterir "Çalışma Hayatım" ve "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olurum" portal belgesinin talep edilip bu belgelere göre işten ayrılış bildirgelerinin verilmesini,

SGK Genel Müdürlüğünün 10.11.2019 tarih 15427842 sayılı yazısına istinaden bu belgeler yerine imzalı yazı istenmemesini,

Yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda SGK tarafından "Emekli olur", "Emeklilik şartlarını yerine getirmiştir" ibareli yazılar verilmeyeceğini,

Doğrultusunda yazı dağıtıma çıkarılmıştır.

EYT’DE YOL HARİTASI
Emekliliğe hak kazanan ve çalışmayan kişiler (4/a, 4/b, 4/c) SGK' ya bizzat veya e-devlet yoluyla (4/c-memurlar hariç) emeklilik talebinde bulunabilirler. Devlet memurlarının bizzat başvurmaları gerekiyor.

Halen çalışanlar ise doğrudan emeklilik talebinde bulunamazlar. İşten çıkış işlemi yapılması şarttır. İşten ayrılmadan yapılan başvurular reddedilir.

Çalışanların öncelikle emeklilik şartlarını sağladıklarına dair yazı almaları gerekmektedir.

Alınan yazıyı çalıştıklarını işyerine vererek, “08-emeklilik nedeniyle işten çıkış” işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

İşten çıkış işlemi yapılan kişiler daha sonra SGK' ya bizzat veya e-devlet yoluyla emeklilik talebinde bulunabilirler.

Emeklilik başvurusunun işleme alınması için Bağ-Kurluların prim borçlarını ödemeleri gerekiyor.

Emeklilik başvurusu yapılan ayı takip eden ay başından itibaren emekli aylığına hak kazanılacaktır.
Emekli maaşı geç bağlansa bile başvuru Mart ayında yapılmışsa hesaplama 1 Nisan’dan itibaren hesaplar ve topluca ödenir. Hak kaybı olmaz.

08.09.1999 öncesi sigortalı olup hali hazırda emeklilik şartlarını taşımayanlar ise günlerini tamamladıkları takdirde aynı düzenlemeden yararlanarak emekli olabilirler.