Tam Tasdik
3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ve buna ilişkin Tebliğler ile getirilen düzenlemeler kapsamında Yeminli Mali Müşavirler tarafından Tam Tasdik Denetim ve Raporlama hizmetleri verilmektedir.
Yeminli mali müşavirler tarafından verilen tam tasdik hizmetleriyle; şirketlerin defter-belge ve hesapları ile mali tabloları incelenerek, vergi mevzuatı ve muhasebe ilkeleri açısından doğruluk ve uygunluk denetimleri yapılmaktadır.
Yeminli mali müşavirler yaptıkları tam tasdik denetimi ve düzenledikleri tam tasdik raporuyla mükelleflerin gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinin mevzuata uygunluğu konusunda devlete güvence vermektedir.
Tam tasdik terimi; yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri ile bunlara ekli mali tabloların ve bildirimlerin tasdikini ifade eder. Tasdik, gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin yeminli mali müşavirlerce denetleme ilke ve standartlarına göre uygunluk yönünden incelenmesi, bu inceleme sonuçlarına dayanılarak tasdik kapsamına giren konuların ve belgelerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığının imza ve mühür kullanmak suretiyle tespiti ve rapora bağlanmasıdır.
Yeminli mali müşavirlerin yapacağı tasdikin amacı, ödenmesi veya istisna edilmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak, gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin hesap ve kayıtlarının sonuçlarını gösteren mali tablolarının yanıltıcı olmayacak biçimde eksiksiz ve gerçeğe uygun şekilde düzenlenmesini sağlayarak kamunun istifadesine sunmak, gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin ilgili mevzuat yönünden olan taleplerin karşılanmasında çabukluğu sağlayarak hak ve yararlarını korumak, vergi idaresi ve mükellef ilişkilerinde güveni hakim kılmak, ödenmesi veya iade edilmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinin ya da istisna edilmesi gereken kazancın doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır. Mevzuatın bu şekilde bildirdiği tam tasdik özetle, yeminli mali müşavirin bu kapsamda yapacağı denetim ve danışmanlık ile mükelleflerin vergi ile ilgili sorularına cevap ile doğmuş ve ileride doğabilecek sorunlarına çare bulmaktır. Tam Tasdik Sözleşmesi, yeminli mali müşavirlerce vergi dairesine bildirilerek, mükellefin denetim ve gözetim altında bulunduğu beyan edilir ve dönem sonunda yazılan rapor ile yapılan denetim çalışmalarının sonuçları vergi dairesine ve mükellefe raporlanır.
Bu hizmet; yıl içinde yapılan denetimler, dönem sonlarında vergi hesaplamalarının kontrolü ve kanunla belirlenen süreler içinde raporların düzenlenmesi şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Aşağıdaki temel hususları kapsar:
Kanuni defter ve belgelerin, ilgili mali tabloların vergi mevzuatı hükümleri çerçevesinde denetimi,
Denetim esnasında tespit edilen hataların düzeltilmesi, eksikliklerin giderilmesi,
Geçici vergi beyannamelerinin mevzuata uygunluk kontrolü,
Kurumlar vergisi beyannamesinin mevzuata uygunluk kontrolü yapılarak tasdik edilmesi,
Yapılan ara denetimlerle yönetime rapor sunulması,
Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin denetlenmesi, onaylanması,
Vergi planlamasına ilişkin çalışmalar yapılması,
Gelir ve Kurumlar Vergisi’nin tüm uygulamalarına ilişkin profesyonel danışmanlık hizmeti verilmesi,
Muhasebe sisteminizin oluşturulması ve bununla ilgili tavsiyelerde bulunulması,
hizmetleri verilmektedir.
Yıl içinde yapılan periyodik denetimler yürürlükteki vergi mevzuatı ve tek düzen hesap planı çerçevesinde meydana gelebilecek olası muhasebe ve vergi hatalarının tespiti ve bu hataların süresi içinde düzeltilmemesinden kaynaklanabilecek büyük cezai yükümlükleri ortadan kaldırmakta ve dönem sonuna kalmadan o yıla ait vergi planlaması yapılmasını sağlamaktadır. Bu denetimler Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Emekli Vergi Müfettişi ekip liderleri ve asistanlarından oluşan denetim ekiplerince gerçekleştirilmekte ve tespit edilen hatalar denetim çalışmasını takiben hazırlanan raporlar vasıtasıyla şirket sorumluları ile paylaşılmaktadır.